The girl with the black earring

Het is 2021, vrouwenrechten hebben de laatste decennia ongelooflijke stappen vooruit gemaakt. In een welvarend land als België is het relatief gemakkelijk om te vergeten dat mannen en vrouwen nog steeds niet hetzelfde behandeld worden.

En toch was dé headliner in maart het verhaal van een vrouw die verkracht en gefilmd werd. Je zou denken, of ik dacht, dat de daders gestraft zouden worden. Zeker omdat ze de video ook verspreidden. Het was niet voldoende om een vrouw te drogeren en te verkrachten, neen, ze moesten het ook nog eens filmen zodat ze het aan hun vrienden konden tonen. De straf? Minimaal.

België, een eerstewereldland, vooraanstaand lid van alle mensen- en vrouwenrechtenorganisaties, liet het Hof van Justitie beslissen dat de daders vrijuit gingen. Geen gevangenisstraf. De daders wisten immers niet wat ze deden, het was een inschattingsfout. Oeps.

Dat de vrouw in kwestie levenslang gevolgen zal dragen van de ‘fout’, is minder van belang. De daders bepleitten hun zaak, vertelden lering te hebben getrokken uit hun gedrag van die avond en dat was dat. Zaak gesloten.

Vrouwen, minderheidsgroepen en iedereen die zich anders voelt of zich anders uit dan de norm, wordt nog steeds anders bekeken en behandeld dan een witte man. De vrouw op het schilderij draagt een oorbel en ketting, haar rechteroog is zichtbaar. Haar blik toont hoe sterk ze is, vertelt wie ze is en wil zijn. Ze is klaar voor een avondje uit – zonder zorgen.

Hopelijk wordt haar dat gegund.  

Using Format